Historien om Josef
1. Mosebok 37–50

Historien om Josef i 1. Mosebok er en av litteraturens perler. Den er spennende, gripende, lærerik og inspirerende. Den forteller om en ung gutt som får en drøm om at foreldrene og brødrene hans skal komme og bøye seg for ham. Han blir hatet av brødrene sine på grunn av misunnelse og etterlatt i en brønn. Han blir solgt som slave til Egypt, der han blir fristet, forrådt og urettferdig fengslet, men gjennom alt holder han seg nær til Gud.

Gud gir ham tydningen av faraos drømmer, og derfor slipper han ut av fengselet. Farao gir ham makt og ære, slik at han etter hvert blir den mektigste mannen i Egypt, nest etter farao selv. Til slutt blir han en redningsmann for folk fra mange land under en stor hungersnød, fordi Gud viser ham at han skal lagre korn i enorme mengder forut for nødstiden.

Mange kommer til Egypt fra fjern og nær for å få korn. Når også Josefs brødre kommer for å kjøpe korn, kjenner de ham ikke igjen og bøyer seg til jorden for ham, slik han så i drømmen. Han setter dem på prøve for å se om de har forandret seg, og da han forstår at de har det, gir han seg til kjenne for dem. Han sier: «Jeg er Josef, deres bror, som dere solgte til Egypt. Vær nå ikke nedslått og anklag ikke dere selv fordi dere solgte meg. Det var for å berge liv at Gud sendte meg foran dere … Så var det ikke dere som sendte meg hit, men Gud.» Brødrene frykter at Josef vil ta hevn for det onde de har gjort, men Josef svarer: «Vær ikke redde! Er jeg i Guds sted? Dere tenkte å gjøre ondt mot meg, men Gud tenkte det til det gode, for han ville gi liv til et stort folk …»

Detaljer i denne fortellingen kan minne oss om Jesu historie: Han ble avvist av sine egne, solgt for sølvpenger, sto imot fristelser og ble opphøyet av Gud. Han tilga sine brødre og ble til slutt deres og hele verdens redningsmann. Han ble ikke styrt av omstendighetene, men så Guds store plan i det som hendte.

La oss lære av Josef!

Hver søndag kan du lese en ny andakt.
Teksten er hentet fra boken Gullkorn i Bibelen (Ventura forlag).

Wishlist 0
Continue Shopping